Click for English version
 
> Utbildning till
    ungdomsråd/
    inflytandeforum
 
> Startsidan
Ungdomsråden i Borås utbildas
px
2010-04-20

- Utbildningen är jättebra, detta kommer hjälpa oss att utvecklas till Sveriges bästa ungdomsråd. Jag ser fram emot demokratidagen!

De tre ungdomsråden i Borås kommun är nu igång med Trialogs demokratiutbildning i tre steg. Den första delen är ”manusmötet”, en motsvarighet till elevrådsutbildningen med samma namn. Under varsin förmiddag har Borås Stads centrala ungdomsråd, ungdomsrådet i Brämhult/Hässleholmen och stadsdelen Fristads ”demokratiråd” spelat upp ett fiktivt ungdomsrådsmöte med frågor som ”ungdomsbostäder”, ”neddragning av busstidtabellen” och ”ungdomens hus” på dagordningen.


Frågeställningar ”mellan raderna” var exempelvis ”Hur möts unga och beslutsfattare bäst? Ska det vara en bortamatch eller hemmamatch för de unga?” och ”Hur säkerställer man ärendegången så att unga inte ´glöms bort´ i hanteringen innan beslut fattas?”.

Den andra delen är Trialogs nya tjänst ”Workshop med spegelbilder”. Under en halvdag träffades de tre ungdomsråden tillsammans för första gången och gick igenom en mix av erfarenhetsutbyte, ”lära-känna” och rena utbildningsinslag.

 

Eftersom Trialogs sätt att se på utbildning utgår från forskaren Torsten Madse´ns devis...

...”Den enda goda undervisningen är den som intervenerar i den lärandes begreppsvärld och får den att expandera”...

...rymmer ”spegelbildstjänsten” många stunder av reflektion tillsammans med andra och ett antal interaktiva övningar – allt med fokus på ”att vara ungdomsrådare” och ”vilken är vår roll?”.


Deltagarna var klart entusiastiska över förmiddagen på ”Hemgården” mitt i Borås:

 

- Den här dagen har varit jätterolig! Man får några tankar om vad man kan göra i sitt UR och hur man kan göra det. Projektplaneringen var en jättebra grej som jag hoppas vi kommer att använda.

 

- Asså va nice, fortsätt med samma sköna känsla.

Det har varit en väldigt lärorik dag.

Tack

- Jag tycker utbildningen var givande och intressant. Man fick några nya ideér och tips, t ex linjen och speakers corner. Det var ett roligt sätt att göra det på, i stället för att bara läsa eller lyssna fick vi deltaga själva vilket gör att man är mer koncentrerad. :)

"Workshop med spegelbilder" är alltså del 2 i den tre-stegsutbildning som avslutas med demokratidagen den 4 juni, då c:a 120 engagerade unga, chefstjänstemän och beslutsfattare ur kommunfullmäktige tar del av Trialogs samverkansmodell med delaktighetstrappan som grund.

 

 
 
För mer info
px
Referens:

Andreas Cerny, ordf i Borås Stads ungdomsråd


Marianne Ferdinandsson
Samordnare Ungas inflytande, Borås fritids- och folkhälsoenhet
Nyhetsarkiv
px
Klicka nedan för att läsa fler nyheter.
px
> Nyheter
Uppdrag- och referensarkiv
px
Klicka på länken nedan för se Trialogs referenser och uppdrag.

> Referenser